Hoppa till innehåll
Hem » Högt blodtryck

Högt blodtryck

  • av

Blodtrycket varierar kontinuerligt under dagen beroende på om du sitter, står eller motionerar. Smärta och stress kan också påverka ditt blodtryck.
Högt blodtryck är vanlig och nästan hälften av alla i åldersgruppen 65-85 år har högt blodtryck i Sverige.

Om du går med ett obehandlat högt blodtryck kan du bland annat utveckla hjärtsvikt, njursvikt. Du har också en förhöjd risk att drabbas av sjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.

I de allra flesta fall ger inte högt blodtryck något symptom alls, det är därför att du regelbundet kontrollerar ditt blodtryck. Du kan boka en tid på vår sjuksköterskemottagning så hjälper vi dig att kontrollera ditt blodtryck.

För de som får symptom av högt blodtryck är trötthet och huvudvärk ofta angivet. Om du har ett extremt högt blodtryck kan du även få besvär med illamående och andnöd.

Om du mäter ett blodtryck som är över 140/90 rekommenderar vi att du bokar in en tid till våra läkare för bedömning och diskussion kring eventuell behandling av högt blodtryck. Om vi har stängt går det bra att du kontaktar oss uppföljande dag för att boka in ett besök, du behöver inte söka akut mottagningen om du inte har några andra symptom.
Om du har symptom av illamående, svår huvudvärk och/eller andnöd ska du söka till närakuten och vi inte har öppet.

Om du är gravid och har uppmätt ett blodtryck på 160/110 eller högre ska du kontakta din vårdcentral omgående, om vårdcentralen är stängd ska du söka akut.