Hoppa till innehåll
Hem » Nedstämdhet

Nedstämdhet

  • av

Alla kan känna sig nedstämda och/eller ledsna under olika delar av livet, man kan säga att vara nedstämd kortare period ofta kan ses som normalt. Men om man är nedstämd under en längre tid, eller inte känner någon glädje alls då bör du ta kontakt med vården.
Nedstämdhet, eller depression, är en av de vanligaste orsakerna till ohälsa i världen. Om du är kvinna har du 25% chans att någon gång under livet drabbas av nedstämdhet, för dig som man är sannolikheten 15%.

Man kan bli nedstämd om någon närstående får en allvarlig sjukdom eller går bort, eller om man vantrivs på arbetet eller i en relation. Ibland kan nedstämdhet orsakas av en underliggande sjukdom, exempelvis brist på järn eller vitamin B12.

Nedstämdhet ser olika ut för olika personer, vissa bli ledsna, tröttna och energilösa. Andra kan bli irriterade och rastlösa. Vissa har lättare för att söka vård och en del undviker att söka vård och vill vara ifred.

Ofta går nedstämdhet över av sig själv utan någon behandling, men om du har besvär i mer än 2 veckor eller om du inte känner någon glädje alls bör du kontakta vården för en bedömning.
En del kan få besvär med sömnen i samband med att man känner sig nedstämd och man kan då bli ännu mer påverkade av sina känslor på grund av sömnbristen som kan behöva behandlas i sig.

Det är viktigt att behålla dina vardagliga rutiner trots att lusten för att göra saker kanske inte infinner sig. Håll dig gärna fysiskt aktiv oavsett om det är med promenader eller annan träning.
Prata gärna med någon som du har förtroende för, om det inte finns någon som du kan prata med har vi utbildade psykologer som kan hjälpa dig.
Sov på regelbundna tider, gå och lägg dig på fasta tider och ställ larm för att gå upp på en tid som passar dig.

Om du har varit nedstämd i mer än 2 veckor och/eller inte längre känner glädje i saker och ting, ta kontakt med oss i dag för en läkarbedömning.
För nedstämdhet som inte går över av sig själv kan man behöva en samtalskontakt för att komma ur nedstämdheten. I vissa fall av svårare nedstämdhet kan man också behöva behandla med läkemedel, så kallade antidepressiva.

Om du mår akut dåligt och har tankar på att skada dig själv och/eller andra, ta kontakt med psykakuten på S:t Görans Sjukhus. Telefon: 08-123 492 00.