Hoppa till innehåll
Hem » ADD & ADHD

ADD & ADHD

  • av

Vad är ADD & ADHD?
ADD och ADHD är en form av uppmärksamhetsstörning som innebär att det är svårt att koncentrera sig och hämma sina impulser.

Skillnad mellan ADD & ADHD?

ADHD innebär även en svårighet att reglera sin aktivitetsnivå som kan vara för låg eller hög. Det innebär att du i praktiken kan ha svårigheter att ena stunden varva ner och sitta still och andra stunden bli trött och orkeslös.
ADD är en variant av ADHD utan överaktiviteten.

Vad innebär det för mig?
Den som har ADD har ofta svårt att komma igång med aktiviteter och blir lätt distraherad och tappar uppmärksamheten. Det kan ställa till besvär genom att du har svårt att koncentrera dig, är lättstörd och har lätt att glömma eller upplevs som slarvig. Det kan ofta vara svårt att slutföra saker som inte är så intressanta för dig.
För dig som har ADHD finns även en överaktivitet med i bilden,

Hur vet jag om jag har ADD & ADHD?
För att få reda på om du har ADD eller ADHD görs en utredning, ofta genom kroppslig undersökning, blodprovstagning och därefter utredning via psykolog. Vid psykologbesöken går man igenom din barndom, skolgång och samtal med anhöriga samt flertalet tester.
Om utredningen skulle visa att du har ADD & ADHD kan psykologen hjälpa dig att få förslag på åtgärder som kan underlätta din vardag. I vissa fall kan medicinering bli aktuell.

Vi erbjuder bedömningsbesök av ADD & ADHD, det innebär att du kan få träffa läkare och psykolog som sedan tar beslut om vi kan erbjuda en utredning via oss. Vi har psykiatriker ansluten till vår vårdcentral som förskriver medicinering om detta blir aktuellt.